Investigació, transferència i comunicació. Dades 2023.
Ja està disponible l’informe de la Càtedra de Bretxa Digital Generacional UA-GVA 2023 per a la seua consulta i descàrrega gratuïta tant en valencià com en castellà.
Aquest informe arreplega les accions d’investigació, transferència i comunicació dutes a terme el 2023, amb la finalitat de: 1) fer un instrument de mesura d’una sèrie de competències orientat a majors de 54 anys de la Comunitat Valenciana i 2) promoure iniciatives de generació de coneixement i construir espais per a la participació i la comunicació. Per a això, s’han programat un conjunt d’activitats, que queden arreplegades en l’índex d’aquest document.
En primer lloc, s’exposen les principals decisions preses per a construir una eina de mesura d’un conjunt de dimensions relacionades amb les competències mediàtiques i digitals (.AgeComTest.). El pretest es va orientar a la població adulta major de 54 anys que estava matriculada en els programes universitaris dels centres públics de la Comunitat Valenciana, d’una banda, o assistien a tallers d’informàtica dels Centres d’Envelliment Actiu (CEA) de les ciutats d’Alacant, Elx, Castell. i València, d’una altra. A més dels resultats quantitatius, també es van registrar altres qualitatius procedents de l’observació a l’aula.
En segon lloc, es van fer reunions amb agents socials per a presentar els resultats de la Càtedra i escoltar la seua experiència, amb el propòsit de concretar l.nies d’acció prioritàries. En aquest punt, es va arribar a quatre grans blocs de possibles accions que formarien les recomanacions extretes d’aquest apartat.
En tercer lloc, es va continuar promovent la realització. de projectes sobre la bretxa digital generacional a través d’una nova convocatòria de premis de final d’estudis. El propòsit d’aquesta activitat era despertar l’interès i incentivar la generació de coneixement de mitjà i llarg abast.
En quart lloc, es van organitzar dos seminaris accessibles i gratuïts, les conferències dels quals estan disponibles en la pàgina web de la Càtedra.
En cinquè. lloc, es va gravar una sèrie de vídeos divulgatius que van formar la campanya “Històries compartides: experiències amb la bretxa digital” amb el propòsit de visibilitzar i sensibilitzar en temes relacionats amb la bretxa digital generacional. La campanya va girar al voltant de cinc eixos temàtics: Innovació, Intervenció Social, Necessitats Digitals, Suport Intergeneracional i Alfabetització Digital.
Finalment, en aquesta edició de la Càtedra, la comunicació a través dels mitjans propis va ser un objectiu prioritari. Es van perfilar tres línies de treball: centrar part de la comunicació en la convocatòria de premis dels TFG i TFM, donar a conèixer les activitats de la Càtedra i fer una labor de visibilització de la missi. de la Càtedra i reforçar la transferència de conceptes clau i fragments dels estudis realitzats durant aquests anys.
La Càtedra Institucional de Bretxa Digital Generacional de la Universitat d’Alacant forma part de la Xarxa de C.tedres finançades per la Conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme. Així, juntament amb les cinc universitats públiques valencianes, tracta d’analitzar i proposar solucions a les bretxes digitals en la Comunitat Valenciana.
Text extret de l’informe 2023 que pots veure i descarregar ací: