II Trobada Càtedra Bretxa Digital Generacional

Durant els matins del 30 de setembre i 1 d’octubre se va celebrar la II Trobada de la Càtedra de Bretxa Digital Generacional. Es tracta d’un esdeveniment en línia amb inscripció gratuïta prèvia. 

El primer dia, amb el títol «Generaciones y competencias digitales», va tindre lloc la intervenció de Clara Centeno, investigadora sènior en la Unitat de Capital Humà i Ocupació, Centre Comú d’Investigació de la Comissió Europea. Clara Centeno treballa sobre el paper de les competències digitals i el rol del Marc de Competències Digitals de la CE (DigComp) per a l’ocupabilitat dels sol·licitants de feina i també dels treballadors. En aquesta trobada va abordar el concepte de bretxa digital per a intentar donar resposta a preguntes clau.

A continuació, expertes de diverses universitats espanyoles (Universitat del País Basc, Universitat Pompeu Fabra i Universitat Oberta de Catalunya) es van reunir per a presentar els seus estudis sobre edat i usos digitals a Espanya centrats en infants, adolescents i adults.

La jornada següent té lloc en el Dia Internacional de les Persones d’Edat de l’ONU, i per aquest motiu tracta aspectes rellevants que afecten els adults majors. Enguany, al tema triat per l’ONU per a aquest dia, «Equitat digital per a totes les edats», s’hi uneixen altres iniciatives de gran abast, com el llançament de la Campanya Mundial contra l’Edatisme de l’OMS, en el marc de la Dècada d’Envelliment Saludable (2021-2030).

D’aquesta manera s’inicia el segon dia amb la intervenció de la directora de la Campanya Mundial contra l’Edatisme, Vânia de la Fuente-Núñez, de la Unitat de Canvi Demogràfic i Envelliment Saludable de l’Organització Mundial de la Salut, per a exposar com l’edatisme pot ser una barrera per al disseny, adopció i ús de la tecnologia.

A continuació, comença la taula redona «Propostes per a la lluita contra la bretxa digital en el Dia Internacional de les Persones d’Edat» integrada per representants i membres d’entitats socialment compromeses (UDP, CEOMA, CAUMAS, HelpAge), amb el propòsit de conèixer iniciatives que es poden dur a terme perquè les persones d’edat tinguen accés a les tecnologies i participen en la societat digital.

La II Trobada forma part d’un conjunt d’accions que realitza la Càtedra de Bretxa Digital Generacional, fruit de la col·laboració entre la Universitat d’Alacant i la Conselleria d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat digital, a través de la Direcció General per a la Lluita contra la Bretxa Digital.

Skip to content